• Mignon

10 brain foods om jouw focus en geheugen te boosten!

Bijgewerkt op: 5 mei 2020

Wij zijn bij Mindgains veel bezig met gezond leven en wat belangrijk is voor je mentale gezondheid. Ook houden wij van lekker eten (zoals jullie vast al vaker voorbij hebben zien komen!) en proberen wij gevarieerd en gezond te koken zodat we ons goed voelen en ons lijf goed functioneert. Maar iets waar wij nog weinig kennis van hadden is de invloed van voeding op ons brein en wat dit doet voor bijvoorbeeld onze focus en concentratie. De producten die we allemaal eten hebben namelijk een grote impact op de gezondheid van ons brein!


Ons brein is heel belangrijk; de hele dag staan we op ‘aan’, denken we over alles na, moeten we ons focussen op alles wat we lezen en voorbij zien komen. Dit vraagt veel van ons brein, dat gemiddeld ongeveer 20% van onze energie verbruikt. Het heeft dus genoeg brandstof nodig om goed te functioneren door de dag heen! Daarom wilden we ons hier graag wat meer in verdiepen en jullie hierin meenemen. Hiervoor hebben we Mignon’s vriendin en voedings- en gezondheidsexpert Carrie Wegh om raad gevraagd. Carrie heeft een MSc in Nutrition & Health (Wageningen Universiteit) en is bezig met een PhD bij het Amsterdam UMC.. Ze heeft voor ons de belangrijkste brain foods met bijbehorende voordelen op een rijtje gezet!


Elk lichaam is anders Allereerst is het belangrijk om te weten dat voeding heel complex is; wat goed werkt voor de een hoeft helemaal niet zo goed te werken voor een ander. Dat komt omdat elk lichaam anders is en iedereen anders reageert op voeding. Dit heeft ook weer met heel veel dingen te maken, waaronder de genen die je van je ouders hebt meegekregen maar bijvoorbeeld ook de bacteriën die in je darm leven. Maar wat helpt nou over het algemeen om ervoor te zorgen dat je brein zo goed mogelijk werkt en je je goed kan concentreren?


Gekeken naar voeding kan er een onderscheid worden gemaakt tussen producten die invloed hebben op

  • het functioneren van het brein zelf

  • het functioneren van het brein door beter te kunnen focussen/herinneren

  • de ‘after dinner’ of ‘after lunch’- dip


1. Blauwe bessen

Een onderzoeksgroep suggereert dat blauwe bessen helpen om je korte termijn geheugen te stimuleren. Dit komt doordat de stoffen die hierin zitten een antioxidante en ontstekingsremmende werking hebben en ook nog eens een positief effect op het brein zelf hebben. Naast dat blauwe bessen super lekker zijn (in bijvoorbeeld je kwark/yoghurt, havermout of smoothie) zitten ze ook nog eens boordevol vitamines.


2. Broccoli Dit komt door twee belangrijke stofjes die dit groene vitaminebommetje bevat. In broccoli zit vitamine K, die helpt met het verbeteren van onze cognitieve functies; oftewel meer brainpower! Ons lichaam maakt ook zelf vitamine K aan, maar dit is vaak niet voldoende. Daarnaast bevat broccoli ook nog relatief veel eiwit en heeft het belangrijke stoffen (de zogenaamde glucosinolaten), welke zorgen voor een vertraagde afbraak van acetylcholine. Dit klinkt misschien complex maar makkelijk gezegd zorgt dit stofje ervoor dat je centrale zenuwstelsel, je brein en je ruggenmerg goed werkt. Dit leidt tot een scherper brein!

3. Volkoren producten Kom maar op met die heerlijke boterhammen en pasta’s, want volkoren producten hebben een complexere structuur en bevatten meer vezels. Dit maakt dat het voor ons lichaam moeilijker is om daar snel energie uit te halen waardoor je een meer geleidelijke toestroom van suiker in je bloed krijgt. Dus geen after lunch-dipje meer! Je kan volkoren brood kopen maar ook veel andere volkoren producten zoals volkoren rijst of volkoren pasta.

En let op, als je inderdaad van die after lunch-dip af wilt, koop dan geen meergranen producten, want dat zegt eigenlijk niets anders dan dat er meerdere soorten granen inzitten, niet dat het volkoren granen zijn.


4. Vette vis Met name Omega-3 vetzuren, komen van nature voor in vette vis zoals zalm, makreel, haring en sardines. Daarnaast komen Omega-3 vetzuren ook voor in lijnzaad, soja bonen, pompoenzaden en walnoten. Deze vetzuren zorgen dat het brein goed kan functioneren. Het voordeel van de vetzuren uit vis is dat deze makkelijk op te nemen en te gebruiken zijn voor ons lichaam.

Goed om te weten --> Deze essentiële vetzuren kunnen niet gemaakt worden door ons lichaam zelf, wat overigens geldt voor alle stofjes waar ‘essentiële’ voor staat, zoals bijvoorbeeld essentiële aminozuren. Dit geldt in principe ook voor ‘vitamines’ omdat dit komt van ‘vitale amine’, waarmee bedoeld wordt dat ons lichaam die ook niet zelf kan maken. Deze vetzuren, aminozuren of vitamines zijn dus vaak voedingsstoffen die wij via onze voeding binnen moeten krijgen!


5. Salie

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat salie (en dan met name de olie hiervan) het geheugen verbetert. Dit kruid zelf is ook heerlijk in saltimbocca of in pompoensoep, dus baadt het niet dan schaadt het niet, en heb je in ieder geval heerlijk gegeten!


6. Boerenkool

Kom maar op met die stamppotten deze winter. Deze lekkere groente bevat enorm veel stoffen die goed voor je zijn, en niet alleen voor je brein. Boerenkool zit vol met vitamines (A, K, C, B6) maar ook met mineralen vezels en bevat ook nog eens wat eiwit! De positieve eigenschappen van het eten van boerenkool komen, zoals veel producten in dit lijstje, door antioxidanten.


7. Granaatappel Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van granaatappel op de gezondheid. Wederom weer een lange lijst aan antioxidanten, ontstekingsremmende stoffen, vitamines en mineralen. Maar wat interessant is aan granaatappel is dat het mogelijk beschermend effect heeft tegen de ziekte van Alzheimer en een positief effect op het geheugen.


8. Kiwi Hier ook weer een fijn lijstje aan gezonde stoffen; vezels, foliumzuur, vitamine C en E, antioxidanten en mineralen. Dit klinkt natuurlijk top, maar wat vooral interessant is aan de kiwi voor het brein is foliumzuur. Dit stofje is super belangrijk voor cognitieve ontwikkeling (lees; slimmer en scherper worden) en is vooral bekend omdat het essentieel is voor en tijdens zwangerschappen voor een normale ontwikkeling van het kindje. Daarnaast helpt foliumzuur ook bij het herstellen van kleine foutjes in het DNA.


9. Avocado & noten Omdat het effect op het brein van avocado en noten overeenkomen zijn deze twee even samen genomen. Want avocado’s en noten zitten vol met onverzadigde vetzuren, die kunnen zorgen voor een lagere bloeddruk, wat weer kan zorgen voor een minder snelle cognitieve achteruitgang. Een hoge bloeddruk wordt namelijk geassocieerd met een snellere cognitieve achteruitgang (wat betekent dat je brein minder goed werkt). Let bij beide wel op met de porties; want deze producten zijn calorierijk dus je neemt er snel te veel van.


10. Donkere chocolade De leukste op de lijst vinden wij zelf;) Donkere chocolade (en dan het liefst zo puur mogelijk, bijvoorbeeld met 80% cacao of meer) bevat vezels en mineralen. Maar de antioxidanten en flavonoïden zijn het meest interessant. Flavonoïden kunnen zorgen dat onze bloedvaten ontspannen en daarmee onze bloeddruk verlagen, maar ook dat er meer bloed naar ons brein gaat. Ook zit er in cacao stofjes als cafeïne en theobromine die je brein op korte termijn kunnen stimuleren en je weer even scherp kunnen maken.


Natuurlijk eten wij zelf ook niet alleen maar brain foods elke dag. Maar het helpt wel om je hiervan bewust te zijn en deze voedingsmiddelen dus wat vaker aan te schaffen in plaats van minder gezonde producten waar je misschien voor kiest!