• Mignon

3 redenen waarom emoties onmisbaar zijn voor jouw mentale gezondheid

Bijgewerkt op: 22 jun 2020

Bij goed voor jezelf en je lichaam zorgen hoort ook goed voor je geest zorgen. Een belangrijk onderdeel hierbij is het leren begrijpen van je emoties. Je zit er misschien niet altijd op te wachten, maar emoties horen nu eenmaal bij ons leven. Sommige mensen zijn experts geworden in het wegduwen van emoties; anderen huilen of lachen er lustig op los. Je kan ze heel hard negeren, wegduwen of overschreeuwen, maar hiermee verdwijnen ze niet.


Daarom is het belangrijk om emoties in onszelf wat beter te leren begrijpen, zodat we er over tien jaar niet als een soort tikkende tijdbom of compleet lamgeslagen bij zitten. In deze blog ga ik dieper in op emoties en waarom ze zo belangrijk zijn voor je mentale gezondheid!Emoties: de basis

Ook anno 2020 ervaren we emoties vaak nog als lastig en ingewikkeld. Laten we daarom beginnen bij de basis. Om je emoties beter te leren begrijpen kan het helpen om je ze eerst onder te verdelen in vier basisemoties. Dit noemen we ook wel de vier B’s:


  1. bang

  2. boos

  3. blij

  4. bedroefd


Uiteraard bestaan er veel meer varianten en benamingen die hierbij kunnen horen en is het in de praktijk echt niet zo zwart wit. Onder bang zijn kan onzekerheid of schaamte vallen, onder boosheid frustratie of woede en ga zo maar door.

Het kan helpen om aan deze vier basisemoties te denken als je hetgeen je voelt nog niet zo goed kunt plaatsen.

De metafoor van het kleine meisje

Stel je eens voor: Er staat een verdrietig 4-jarig meisje voor de deur. Ze huilt en steekt haar armpjes naar je uit. Wat zou je doen? De meeste mensen die je dit vraagt zullen zeggen dat ze het meisje zullen troosten, er voor haar willen zijn en haar bijvoorbeeld een knuffel willen geven.

Vertaal dit eens naar jezelf. Wat doe je met jezelf wanneer je je verdrietig of onzeker voelt? We zijn sneller geneigd streng te zijn voor onszelf, in plaats van steunend en troostend.


Want zorgen voor je eigen emoties is vaak net nog een tikkeltje lastiger dan voor die van een ander. Terwijl dat wel is wat we vaak nodig hebben, want iedereen heeft dat 4-jarige jongetje of meisje, wat z