• Mignon

4x waarom je moet blijven leren en groeien in je leven

Daar waar ik vroeger op school vooral dacht wat móet ik met al die saaie vakken en boeken, is er sinds mijn studie psychologie een knop omgegaan. Als je namelijk kunt leren over iets wat je écht interessant vindt, dan is het een stuk minder saai (en ja, ik weet dat dit cliché klinkt). Én als kers op de taart geeft het je zelfs motivatie om ermee aan de slag te gaan. Het allerleukste is namelijk als je ziet dat je ook daadwerkelijk iets kunt met wat je in je studie hebt geleerd, bijvoorbeeld in de praktijk als psycholoog en met echte mensen.


Al jaren volg ik ieder jaar een cursus over bijvoorbeeld een nieuwe behandelmethode, opleiding of zoek ik voor mezelf een nieuwe manier van ontspanning. Ik zie dit als een investering in mezelf, iets wat ik doe voor mezelf en mijn werkplezier. Routine in je dagen en je manier van werken hebben is fijn, echter zorgt enige afwisseling weer voor nieuwe energie en een frisse blik.

Ik denk dat er drie onderdelen essentieel zijn in het kunnen blijven ontwikkelen van jezelf, namelijk plezier, energie en inspiratie. Ga eens bij jezelf te rade hoe jouw wekelijkse routine eruit ziet en of jij deze drie dingen nog uit je dagen kan halen. En nee, het is niet realistisch om te verwachten dat deze drie factoren 24/7 aanwezig zijn, want het leven is nou eenmaal soms ook minder leuk en enerverend. Maar jezelf hierin het beste gunnen en eens kritisch hiernaar kijken kan geen kwaad.


Wat levert het je op?

Investeren in jezelf kan op heel veel verschillende manieren. Dit kan gaan om een cursus die aansluit bij je werk, een nieuwe hobby of sport gaan proberen of een nieuwe taal gaan leren. Want wat levert dat je allemaal nog meer op?

1. Nieuwe prikkels

Een mens heeft af en toe verandering van routine en sleur nodig om weer fris aan de slag te kunnen. Iets nieuws doen of leren stelt je weer even scherp. Hierdoor zie je meer van wat er eigenlijk om je heen gebeurt en het kan ervoor zorgen dat je niet meer kritisch naar jezelf en je werk kan kijken.

2. Input van professionals uit het werkveld of hun kennisgebied

Wat is er nou leuker dan leren van degenen die doorgewinterd zijn in hun vak en die hun eigen visie heel sterk hebben ontwikkeld? En dit is natuurlijk precies waar jijzelf als professional of als mens van mag groeien als je die ene opleiding of die training eindelijk gaat volgen!

3. Het levert je heel veel energie op

Het kost je soms energie, maar bovenal levert het je heel veel energie op. Weer in de schoolbanken moeten zitten, boeken door ploeteren of een verslag schrijven kan behoorlijk wennen zijn. En zoals met alle zaken waar ons brein voor aan de slag moet, kost dit energie. Daar tegenover staat echter dat het je nog veel meer energie gaat opleveren, omdat je de zaken die jou liggen op kan slaan en hiermee in je werk mee aan de slag kan.

4. Je leert jezelf steeds beter kennen

Wie ben ik, waar word ik blij van en waar ben ik nou écht goed in? En om hier stapje voor stapje, jaar voor jaar steeds meer achter te mogen komen levert jou profijt voor de rest van je leven op. Want gewoon maar je dagen vullen met werken, zon