• Ruud

5x belangrijke voedingstips voor een gezonde leefstijl met balans

Bijgewerkt op: 19 sep 2020

Bij Mindgains willen we je graag inspireren voor een gezonde en actieve leefstijl. Een leefstijl met de juiste balans die bij je past en vol te houden voor de rest van je leven. In deze nieuwe blog geven we je daarom vijf belangrijke voedingstips die essentieel zijn in het behalen van jouw doelen. Wil jij lekkerder in je vel zitten, klaar zijn met dieten en werken aan een fit en gezond lichaam? Lees dan zeker even deze blog!


1. Balans is het doel!

Gezond en fit zijn terwijl je kan blijven genieten van het leven is voor ons het allerbelangrijkste doel. Een leven waarbij ruimte is voor een feestje, drankje en etentje zonder je schuldig te voelen. Waarbij je zeker wel eens de mist in zal gaan en dit helemaal oké is. Een goede balans is dus het doel; niet afvallen, aankomen of wat dan ook. Wanneer je focust op sporten en eten om jezelf fitter te voelen, meer energie te hebben en lekkerder in je vel te zitten zal het lichamelijke resultaat vanzelf volgen.


2. Eet slimmer, niet minder!

Een gezond voedingspatroon betekent niet automatisch dat je minder moet gaan eten! Dit is een van de dingen die ik als eerste zeg tegen onze deelnemers van het FITPLAN. Vaak denken mensen dat ze heel weinig moeten eten, heel laag in calorieën moeten gaan zitten of alleen nog maar gezonde producten mogen eten. Maar dit gaat juist averechts werken. Gelukkig kan je door de juiste producten en hoeveelheden te kiezen nog steeds genoeg blijven eten. Je bordje ziet er alleen anders uit!


Denk eens aan een pasta gerechtje als voorbeeld. In plaats van een bordje vol met pasta, heel veel saus en weinig groenten draai je het juist om. Je kiest voor meer groentes om de maaltijd goed te vullen (veel volume en weinig calorieën), minder pasta (met 50 gram heb je genoeg!) en een slimmere variant van de saus. Wij kiezen bijvoorbeeld vaak voor een pure tomatensaus of zuivelspread light (White Lady bij AH).


3. Verbied jezelf geen producten (80/20 regel)

Een dieet waarbij je nooit meer suiker of koolhydraten mag eten gaat voor de meeste mensen niet werken. Want dit zijn nu net de producten die we meestal het lekkerst vinden. Stop dus met het verbieden van bepaalde producten voor jezelf! Als je nooit meer een koekje of stukje chocola mag eten, dan ga je dit juist alleen maar meer craven. Je hoeft voeding daarom ook niet te zien als 'goed of slecht', maar als voedzaam of minder voedzaam.

Het is dus zaak om een gezonde balans hierin te vinden. Het merendeel van jouw dieet