• Ruud

5x de beste vleesvervangers met veel eiwitten!

Als je geen vlees of vis eet is de kans groot dat je een hoop eiwitten, vitamine B12 en ijzer mist. Iets wat ontzettend belangrijk is, zeker als je sport! Eiwitten zijn namelijk echt de bouwstenen van jouw lichaam. En met alleen maar groenten eten ga je deze niet binnenkrijgen. Daarom koken wij bijna altijd met een vleesvervanger, omdat dit het makkelijker maakt om aan onze eiwitten te komen en ook omdat er inmiddels veel heerlijke producten verkrijgbaar zijn! Natuurlijk zijn er meerdere manieren om eiwitten binnen te krijgen als vegetariër/veganist (denk aan bonen, noten etc.), maar in deze blog focussen we ons puur op onze favoriete (kant-en-klare) vleesvervangers!

Voedingswaarden

Wanneer je een product in de supermarkt koopt, is het goed om te letten op de voedingswaarden. En zéker bij vleesvervangers is dit belangrijk.


Veel producten bevatten namelijk maar weinig eiwitten en juist veel vetten of koolhydraten, terwijl je misschien denkt dat je een goede vleesvervanger koopt! Denk aan vegan kipnuggets, een vegetarische rondo of carré, tempeh met ketjap, kaas schnitzels etc.


Nu is dit op zich geen ramp, maar met een vleesvervanger wil je vooral genoeg eiwitten binnen krijgen. En gezonde vetten kan je al halen uit andere producten zoals noten, avocado, pindakaas, pure chocolade (85%) of olijfolie.


"Met een goede vleesvervanger wil je dus vooral genoeg eiwitten binnenkrijgen!"

Als je wil afvallen of gezonder wil eten, dan is het dus beter om te kiezen voor een mager product. Ik zelf probeer altijd minimaal 18-20 gram eiwitten aan te houden per 100 gram, dit kan je gemakkelijk checken op het voedingslabel op de verpakking. Kipfilet bevat bijvoorbeeld 20-24 gram eiwitten, kalkoenfilet 25 gram, mager rundergehakt zit op ongeveer 20 gram en tonijn bevat ca. 23-27 gram.


En als je een vleesvervanger koopt die wat minder eiwitten bevat (maar natuurlijk wel heel lekker is), zorg dat je dan voldoende andere eiwitrijke producten eet zoals peulvruchten of vul het aan met eiwitpoeder. Uiteindelijk geldt dat je totale dagelijkse inname het belangrijkste is. Maar dit wordt natuurlijk wel een stuk makkelijker met een goede vleesvervanger boordevol eiwitten.


Onze top 5 vegetarische/vegan vleesvervangers:


1) Vegan Balletjes (Aldi)

181kcal, 21g eiwitten, 5,6g koolhydraten, 6,5g vetten

Deze balletjes hebben wij bijna altijd in huis! Ze passen overal bij: in een pasta, in een Oosterse maaltijd, op een pitabroodje of tussendoor als snack. En een handige lifehack: doe ze in de oven, zo worden ze extra knapperig en heb je geen pan nodig die je weer af moet wassen.


2) Vegetarisch (kruim)gehakt/rulstukjes

135kcal, 21g eiwitten, 8g koolhydraten, 0,7g vetten

Dit vegetarisch gehakt smaakt perfect in een Italiaanse pastasaus of ovenschotel. De voedingswaarden zijn daarnaast veel beter dan van echt gehakt en het is een betaalbare vleesvervanger die je in alle supermarkten terug vindt.


3) Vegetarische Slager Kip-Shoarma

148kcal, 21,3g eiwitten, 2,1g koolhydraten, 4,2g vetten

Deze is de favoriet van Ruud en heerlijk in een pita-broodje! Het voordeel is dat deze vega-shoarma weinig vetten bevat en veel eiwitten, waarbij normale shoarma boordevol vetten zit. Ook perfect voor een vegetarische kapsalon, in een oosterse maaltijd of een couscous salade!


4) Naturli Pea Based Chick Free roerbakstukjes

131kcal, 21g eiwitten, 5,8g koolhydraten 1,7g vetten

Dit Deense product ligt sinds kort in de Albert Heijn en is een ideale vervanger van kipfilet op basis van erwteneiwit. Een beetje kruiden of marineren en je kunt het makkelijk toevoegen aan je salade, burrito of curry. Daarnaast is de verpakking ook nog duurzaam, het bestaat namelijk voor 50% uit hergebruikt plastic!


5) Gold & Green Pulled Oats

213kcal, 30g eiwitten, 8,8g koolhydraten, 5,9g vetten,

Ook dit product is nog relatief nieuw in de schappen! Het komt uit Finland en is gemaakt van haver, tuinbonen en erwten. Doordat de haver als het ware uit elkaar getrokken (pulled) geeft het een unieke bite. Lekker in de pasta bijvoorbeeld en een zeer hoog aantal eiwitten!


Bonusproduct: Seitan!

Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit (gluten) dat oorspronkelijk uit Japan komt en bevat maar liefst 18-26 gram eiwitten. Dit product hebben wij op dit moment helaas zelf nog niet geprobeerd maar je kunt het net als kipfilet gewoon verwerken in een gerechtje! Helaas bevat seitan alleen geen vitamine B12. Je kunt het kopen in een supermarkt (potje) of bijvoorbeeld bij Ekoplaza of een Aziatische toko.


Wij zijn natuurlijk benieuwd, wat zijn jullie favoriete vleesvervangers? En let je dan ook goed op de voedingswaarden of kies je simpelweg wat je lekker vindt?


4.192 weergaven0 opmerkingen