• Ruud

6 redenen waarom je als vrouw aan krachttraining moet doen

Fitness en krachttraining zijn de laatste jaren ook bij vrouwen steeds populairder geworden. Echter bestaat bij veel dames helaas nog steeds het idee dat ze meteen een mega gespierde bodybuilder of vrouwelijke hulk worden als ze het krachthonk induiken. Of ze denken dat krachttraining alleen maar voor mannen bedoeld is, dus gaan ze eindeloos bodypump lesjes volgen en cardio doen. Niet de meeste effectieve manier voor spieropbouw en vetverlies, en bovendien helemaal nergens voor nodig!


Want waarom zouden vrouwen geen krachttraining kunnen doen? Het heeft juist heel veel voordelen! Wij vroegen daarom Bibi en Amber van @gymambities waarom jij als vrouw aan krachttraining moet doen!

1. Krachttraining stimuleert je vetverbranding

Veel vrouwen denken dat je alleen door cardio vet verbrandt en gewicht verliest. Vervolgens staan ze zo’n 5 dagen per week op de loopband… Is dit leuk? Niet echt. Haal je hier voldoening uit? Waarschijnlijk ook niet. Toch wordt de fout vaak gemaakt dat (vooral) meiden zich volledig focussen op cardio, terwijl krachttraining minstens net zo goed is voor je vetverbranding en misschien zelfs beter.


Het werkt in het kort zo: bij cardio verbrand je calorieën tijdens het bewegen, maar bij krachttraining verbrand je calorieën tijdens de oefeningen én tijdens de momenten dat je rust. Daarnaast gebruik je bij krachttraining meer spieren dan bij cardio en hoe meer spieren je gebruikt, hoe meer calorieën je verbrandt.


Daarnaast zorgt meer spiermassa er ook voor dat je meer verbrandt! De vetverbranding gaat namelijk door in de spieren, omdat spierherstel energie kost. Met meer spiermassa is het daarom makkelijker om je gewicht onder controle te houden.

2. Krachttraining is dé manier om sterker te worden

Cardio en HIIT-lesjes zijn goed om je conditie op te bouwen, maar krachttraining heeft nog meer voordelen. Het is dé manier om spieren op te bouwen, kracht te ontwikkelen en sterker te worden. Daarnaast kan krachttraining ook conditioneel uitdagend zijn. Het is dus een ‘win-win’!


Bovendien wordt er vaak gedacht dat krachttraining alleen weggelegd is voor mannen, maar waarom zou een vrouw niet sterker mogen worden? Daar bovenop, hoe leuk zou het zijn als je een vent verslaat met bijvoorbeeld armpje drukken? :)