• Ruud

De eerste stap naar gedragsverandering: identiteitsverandering

Bijgewerkt op: 28 dec. 2019

Met het naderen van het nieuwe jaar komt de periode van de goede voornemens weer om de hoek kijken. We focussen ons op het maken van veranderingen, bijvoorbeeld in onze leefstijl. Je neemt je misschien voor om in het nieuwe jaar écht gezonder te gaan eten, meer te bewegen of minder op je telefoon te zitten. Toch vind je jezelf binnen no-time weer terug in je oude patroon. Je goede voornemens zijn weer gestrand en voor je het weet vliegt er weer een jaar voorbij. Het blijkt wel dat het veranderen van je gedrag en (ongezonde) gewoontes niet eenvoudig is, maar mogelijk is het zeker. Je moet alleen de juiste aanpak hanteren. Wat is dan nu die aanpak? Wij vroegen het Lieke de Bever, oud-topsporter en voedings- en mindsetcoach!


Gedragsverandering

Allereerst iets meer over gedragsverandering in zijn algemeen. James Clear, de schrijver van het boek Atomic Habits, wordt ook wel gezien als dé expert op het gebied van gedragsverandering. Hij heeft ontzettend veel onderzoek gedaan naar het gedrag van mensen en probeert te doorgronden hoe bepaalde processen verlopen in ons brein om een verandering plaats te laten vinden. Zijn belangrijkste uitgangspunt: ons huidige gedrag is een afspiegeling van onze huidige identiteit (bewust of onbewust). Volgens hem zijn er drie lagen waarop gedragsverandering plaats kan vinden, te vergelijken met een ui:

Veranderen van het resultaat Op de buitenste laag vindt gedragsverandering plaats dat gericht is op het behalen van een bepaalde uitkomst, het resultaat. De meeste doelen die je stelt zijn hierop gebaseerd. Je wilt bijvoorbeeld graag 3kg afvallen of aankomen dus zoek je je motivatie bij elkaar en werkt net zo lang en hard tot je dit resultaat bereikt hebt. Dit is een manier om snel resultaat te behalen maar werkt meestal niet op lange termijn. Met het verwateren van je motivatie, sluipen de oude gewoontes er weer in.


Veranderen van het proces

Gedragsverandering op de tweede laag vindt plaats door het proces en je gewoontes te veranderen. Hiermee verander je niet enkel je resultaat, ook het proces dat eraan vooraf gaat verandert mee. Bijvoorbeeld: je wilt meer rust ervaren en daarom ga je elke je telefoon wegleggen na een bepaald tijdstip in de avond (bijvoorbeeld 21:30 uur). Dit is al een meer gestructureerde manier van gedragsverandering.


Veranderen van je identiteit

Op de derde en diepste laag vindt gedragsverandering plaats door identiteitsverandering. Je identiteit is een combinatie van hoe je naar jezelf en de wereld kijkt, wat je mee hebt gemaakt vroeger en hoe je bent opgevoed. Als je een sterke overtuiging hebt over jezelf (bijvoorbeeld ‘ik ben lui’) dan gaat deze eigenschap bij je horen. Je gedrag vloeit daar vanzelf uit voort. Deze patronen in onze identiteit, overtuigingen en gewoontes hebben jaren de tijd gehad om zich te ontwikkelen.


Veel mensen beginnen het veranderen van hun gedrag en gewoontes met wát ze willen bereiken. Dit leidt dus tot verandering gefocust op resultaat. Het alternatief is om gewoontes te veranderen gefocust op je identiteit. Hiermee richten je jezelf op wié je wilt worden. De conclusie die James Clear trekt is: je kunt gedragsverandering plaats laten vinden door je identiteit te veranderen en deze te bewijzen aan jezelf en aan anderen met kleine winstmomenten. Hoe pak je dit dan aan? Hier zijn twee belangrijke stappen voor.


Stap 1: Beslis welk type persoon je graag wilt zijn Allereerst zal je dus moeten bedenken wie je graag wilt zijn. Het maken van goede voornemens heeft hier ook mee te maken. Jij hebt de voornemens om in het nieuwe jaar gezonder te gaan eten en meer workouts te doen, dan wil je dus een fit persoon zijn die goed voor zichzelf zorgt. Wat is hiervoor nodig? Gestructureerd en gezond eten, koken en naar de sportschool gaan. Dat is namelijk wat dit type persoon doet waardoor hij/zij zo fit is.


Een ander voorbeeld is ‘ik wil die persoon worden die productieve ochtenden heeft’. Wat is daarvoor nodig? Elke dag vroeg uit bed stappen en misschien nog wel belangrijker: op tijd naar bed gaan. Dit geldt voor alles. Misschien wil je wel een betere vriend worden, voor die ene studie gaan, meer ruimte voor jezelf hebben of relaxter leven. Bedenk wat het type persoon doet die goed is in wat jij wilt bereiken en besluit dat jij dit type persoon kunt zijn.

Stap 2: Bewijs het aan jezelf in kleine stapjes

Begin klein en zorg dat je stappen haalbaar zijn. Met het zetten van kleine, haalbare stappen zal je merken dat het proces leuker wordt. Dit is een belangrijke voorwaarde om op lange termijn succes te behalen! Hieronder vind je vijf voorbeelden hoe je dit kan toepassen in jouw dagelijkse leven:


Wil je gezonder gaan leven en meer bewegen?

  • Identiteit: word de persoon die goed voor zichzelf zorgt en vaker sport.

  • Kleine stap: begin met een keer per week sporten. Daarna twee keer en vervolgens drie keer per week. Zo bouw je toe naar je einddoel maar wel in haalbare stappen. Met het bewijzen aan jezelf dat je één, maar ook twee en drie keer kan gaan sporten, bewijs je dat jij die persoon kunt zijn. Dit versterkt je zelfvertrouwen.

Wil je meer tijd en ruimte voor jezelf?

  • Identiteit: word de persoon die meer voor zichzelf kiest.

  • Kleine stap: plan wekelijks een avond voor jezelf in waarop je niets hoeft. Self care is not selfish!

Wil je een betere vriend worden?

  • Identiteit: word de persoon die er altijd is voor zijn vrienden.

  • Kleine stap: spreek 1x per week met een vriend af, al is het even koffie drinken of samen eten. Op deze manier blijf je close met (oude) vrienden.

Wil jij een ochtendmens worden?

  • Identiteit: word de persoon die zijn altijd zo fris en fruitig de dag start en vroeg opstaat.

  • Kleine stap: bewijs het aan jezelf door te starten met één keer per week om 06:00 uur op te staan. De week daarna sta je twee dagen op rij om 06:00 uur op. Net zolang tot je de hele week om 06:00 uur opstaat en daarmee ‘die persoon wordt die elke dag om 06:00 uur opstaat’.

Wil jij een betere lezer worden?

  • Identiteit: word de persoon die vaak leest.

  • Kleine stap: lees elke ochtend of avond ten minste één hoofdstuk. Dit kan thuis voordat je gaat werken, in de trein, 's avonds in plaats van scrollen op Instagram of kijken naar Netflix. Je kan het dus ook combineren met het vroege opstaan, zo bouw je twee nieuwe gewoontes in een klap!

De sleutel tot succes

De sleutel tot succes is dat je consequent en consistent te werk gaat. Als je jouw nieuwe identiteit consistent aan jezelf blijft bewijzen elke dag, dan zal dit na verloop van tijd leiden tot grote resultaten. Blijf jezelf herinneren aan je nieuwe identiteit en bevestig het aan jezelf. Vertel het ook aan de mensen in je naaste omgeving! Alles om ervoor te zorgen dat jij je nieuwe identiteit kracht bij zet en consequent je nieuwe gewoontes uit blijft voeren. Door het tegen iemand anders te vertellen zorg je er namelijk voor dat je het niet alleen aan jezelf bewijst, maar ook dat iemand anders je verantwoordelijk houdt voor je acties. En ben ook trots op je nieuwe identiteit. Hoe trotser je bent, hoe meer gemotiveerd je zal zijn om door te gaan!

De ultieme vorm van intrinsieke motivatie is wanneer een gewoonte onderdeel wordt van je identiteit. Het is een ding om te zeggen dat je iets wil. Maar het is iets heel anders om te zeggen dat je iets bent.

Conclusie en opdracht:

Veel mensen willen dingen veranderen of ergens beter in worden aankomend jaar. Maar vaak worden er doelen gesteld op basis van prestaties of uiterlijk. De uitkomst zal vanzelf komen als resultaat van het veranderen van jouw identiteit; het beeld en de overtuigingen die je van jezelf hebt. De les die je hieruit kunt trekken is: als je een verandering wilt maken, focus je op het veranderen van je identiteit en minder op de uitkomst.


Bedenk dus voor jezelf eens wat je graag anders zou willen zien en tegen wie je opkijkt. Wat doet deze persoon of waar is deze goed in? Besluit dan welke acties jij kunt ondernemen die ertoe zullen leiden dat jij aan jezelf kunt bewijzen dat jij ook deze persoon bent!

Over de schrijver:

Mijn naam is Lieke de Bever. Ik ben oud topsporter en voeding & mindset coach voor iedereen die gemotiveerd is om het beste uit zichzelf te halen. Het is mijn missie om ondernemers en sporters (en anderen die optimaal willen presteren) het beste uit zichzelf te laten halen door hen de handvatten aan te reiken om topfit te worden. Mijn eigen identiteitsverandering vond plaats toen ik vanwege zware blessures niet meer op het hoogste niveau kon voetballen en genoodzaakt werd om iets ander te gaan doen. Ik viel in een zwart gat en met het verliezen van mijn topsportstatus verloor ik eigenlijk mijn identiteit. Mijn passie lag altijd al in sport en voeding en hoe je dit in kunt zetten om daarmee persoonlijke veranderingen plaats te laten vinden. Ik besloot dat mijn nieuwe identiteit werd: een oud topsporter die nu anderen helpt om topfit te worden en te blijven. Ik startte met een baan als voedingscoach om mijn kennis en ervaring te delen en in de praktijk te brengen. Daarbij ging ik ging structureel sporten in de sportschool en met de transformatie die ik daar maakte (fysiek en mentaal) help ik nu anderen om ook het beste uit zichzelf te halen. Nu, een aantal jaren verder richtte ik mijn eigen bedrijf op. Wil je meer weten? Je vindt me via www.liekedebever.com en Facebook en Instagram: @liekedebevercoaching.