• Mignon

Waarom je je minder aan moet trekken van anderen

Ook in 2020 zijn we maar wat druk met de mening van anderen. Soms zijn we hier nog drukker mee dan met die van onszelf. We zijn bang wat mensen van ons vinden bij wat we doen en we maken keuzes vooral om anderen te pleasen en tevreden te stellen. We starten niet met iets nieuws omdat we bang zijn voor negatieve reacties van onze omgeving en foto’s worden weer verwijderd van Instagram omdat ze niet genoeg likes hebben. Kortom we vergelijken onszelf veel te veel met anderen en hechten te veel waarde aan wat anderen van ons vinden, wat ten koste gaat van ons eigen gevoel van geluk.

Zoals Kelly Weekers in haar boek Happy Life 365 zo mooi zegt, is dat we onszelf veel te vaak in een positie plaatsen waarin we ons op de kleinste dingen laten boordelen door anderen. We zijn bang om uit de maat te lopen, om op te vallen, om gek gevonden te worden door anderen of niet gewaardeerd te worden. Deze focus op de mening van anderen trekt je omlaag en zorgt ervoor dat je niet uit jezelf haalt wat je eigenlijk wilt en wat erin zit. Het is goed om je af te vragen of jij hier écht gelukkig van wordt. Waarschijnlijk is het antwoord hierop een dikke, vette nee en zorgt het alleen maar voor veel twijfels en onzekerheid.


Waarom vinden we de mening van anderen dan toch zo belangrijk?

Mensen hebben een sterke behoefte om ergens bij te horen en we willen ons allemaal gewaardeerd voelen. Als we kijken naar vroeger, dan zien we dat het evolutionair gezien heel erg handig en slim is om ons wat aan te trekken van onze omgeving. Als je in de tijd van de prehistorie niet bij een groep hoorde, dan was de kans op overleving vrij klein. Tegenwoordig is het niet meer nodig om met een speer door de bosjes te rennen of ons in kuddes te begeven om maar in leven te blijven. We hebben supermarkten om de hoek en zullen niet plots aangevallen worden door een wild beest. Maar toch is deze drang om ergens bij te horen er nog steeds tegenwoordig. Je sociaal aanpassen is uiteraard soms wel gewoon nodig. Als dit echter tot gevolg heeft dat een groot gedeelte van jou en je identiteit niet tot uiting kan komen, verliezen we onszelf en ons eigen geluk uit het oog.


Focus op je zelf

Onthoud dat je altijd mensen zal tegenkomen die jou niet zullen begrijpen. Stop dus met je zorgen maken over wat anderen van je denken en focus je op jezelf en wie jij wil zijn. Focus je op je op jouw eigen doelen, je eigen geluk en niet dat van een ander. Zorg dat je weet wie jij bent, waar jij blij van wordt en wat jij graag wil bereiken. Op deze manier heb je ook veel minder last van alle meningen die daar niet bij horen. Als jij gelukkig bent met je eigen keuzes, maakt het namelijk helemaal niks uit wat anderen hiervan vinden. En als een ander hier dan wel iets van vindt, dan heeft vooral die ander pech.


Wie is belangrijk voor jou?

Kies welke mensen om jou heen belangrijk voor je zijn en zo ook hun mening. Maar onthoud dat je zelfs naar deze mensen niet altijd een verklaring schuldig bent en het ook niet betekent dat je je aan de mening van een ander hoeft aan te passen. En wanneer je uitlegt waarom je bepaalde keuzes maakt, is het aan de ander hoe die hiermee omgaat. Besef je ook dat de kritiek van anderen vooral iets zegt over de ander en hun eigen onzekerheden en niet altijd over jou. Het is oké om jezelf te zijn en om anders te zijn dan de mensen om je heen en de ‘kudde’.


"To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment."


Kies dus je eigen pad!

Zeg nee tegen die afspraak waar je helemaal geen zin in hebt, ga voor dat ene idee waarvan je denkt dat je alleen maar uitgelachen zal worden. Alleen maar veilige beslissingen maken, zorgt niet voor groei en ontwikkeling. Je kunt veel meer uit jezelf halen, als je je niet laat leiden door wat anderen van jou en jouw keuzes vinden. Als jij iets wil, moet je je minder aantrekken van wat anderen hiervan vinden. Een ander hoeft het niet eens te zijn met jouw keuzes. En het is ook goed om je te beseffen dat nooit iedereen je leuk zal vinden. Dit werkt ontzettend bevrijdend en maakt je een stuk gelukkiger.


Ga eens bij jezelf na: wanneer word jij vooral beïnvloed door de mening van een ander? En hoe dat tegen wie jij wil zijn en wat je wil doen?


189 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven