• Mignon

Waarom rust er zo'n taboe rondom psychische problemen en hulp?

We gaan naar de dokter als we ziek zijn, zoeken hulp bij een personal trainer als we fitter willen worden, gaan naar een diëtist om af te vallen en ga zo maar door. Waarom rust er dan zo’n taboe op het hebben van psychische klachten en hulp zoeken hierbij? Een van onze doelen met Mindgains in 2020 is om dit taboe verder doorbreken. Voor veel mensen is het namelijk een grote drempel om hulp te zoeken als ze last hebben van psychische klachten. En dat is mega jammer, want je hoeft en kan niet alles alleen te doen!


Waarom zoeken mensen geen hulp hierbij?

  • Schaamte is een belangrijke factor welke mensen tegenhoudt om hulp bij psychische klachten te zoeken. Vroeger werd je simpelweg letterlijk voor gek verklaard als je hier last van had en kreeg je al snel een “enkeltje gekkenhuis”.

  • Veel mensen hebben niet geleerd om te praten over hun gevoel en zijn bijvoorbeeld opgegroeid in een omgeving waar dit een taboe was. Dit zorgt ervoor dat erover praten, laat staan met een onbekende, een ontzettend grote stap kan zijn.

  • De enorme prestatiecultuur die mensen in de huidige tijd veelal ervaren helpt ook niet mee. Dit kan een gevoel van druk geven om in alle opzichten perfect te zijn en kan de lat enorm hoog leggen als het gaat over hoe je zou moeten functioneren in de maatschappij. Ook social media heeft daar natuurlijk een rol in met de perfecte plaatjes op Instagram. Psychische klachten lijken hier niet in te passen voor veel mensen.

Laten we voorop stellen dat je niet voor alles naar een psycholoog hoeft. Sommige dingen horen nu eenmaal bij het leven, we kunnen ons niet altijd top voelen. Maar áls je serieus met klachten kampt, is het wel goed om hierbij hulp te zoeken! Je mental health is namelijk net zo belangrijk als je lichaam. Als je een gebroken been hebt is het eerste wat je doet naar de dokter gaan, met als doel dat je minder pijn hebt en dat het uiteindelijk goed kan genezen. Waarom zou je dit niet ook doen als je last hebt van bijvoorbeeld angsten, je somber voelen, niet weten wat je met jezelf en je leven wil en ga zo maar door? Je kan nog zo’n goede baan, een grote vriendenkring of een fit lichaam hebben; als je niet lekker in je vel zit is dit minder waard. Zie je mentale gezondheid dan ook als een essentieel onderdeel van jezelf, wat ook gewoon zorg en onderhoud nodig heeft.


No need for shame

Als je dus merkt dat je last hebt van psychische klachten en behoefte hebt aan hulp, dan hoef je je hier zeker niet voor te schamen. Er gebeuren nou eenmaal vaak dingen in het leven, zoals het meemaken van een ongeluk, scheiding van ouders, het verlies van een dierbare, het niet lukken van een studie enz. Dit, in combinatie met nog heel veel andere factoren zoals genen en karaktereigenschappen, kan ervoor zorgen dat we hier dusdanig last van krijgen dat we het niet ons eentje opgelost krijgen.

Misschien helpt het om te weten dat je bij lange na niet de enige bent die hulp zou zoeken bij bijvoorbeeld een psycholoog. In Nederland heeft gemiddeld 8,9% van de mensen minstens één keer per jaar contact met een psycholoog of psychiater. Dit laat zien dat er ook in jouw eigen omgeving genoeg mensen zijn met wie het psychisch niet zo goed gaat en die hulp hebben gezocht of op dit moment hebben. En dit is dus verre van raar!


Het geeft je meer inzicht in jezelf

Er rust een groot stigma op naar een psycholoog gaan. Het beeld wat veel mensen hiervan hebben is uren op een sofa moeten liggen, terwijl je je gehele jeugd opnieuw moet doorlopen samen met een zweverige geitenwollensokken psycholoog. Ik kan je vertellen dat je gewoon op een stoel zit, ik nog nooit een psycholoog met deze sokken heb ontmoet en er niks zweverigs aan therapie is. Het helpt je juist om te snappen van jezelf waar je tegenaan loopt en wat je nodig hebt om hier weer uit te komen. En meer inzicht in jezelf is het beste wat je jezelf kan geven.


"The days your are most uncomfortable are the days you learn the most about yourself."

Neem jezelf serieus

Voordat iemand echt hulp zoekt bij de huisarts en uiteindelijk misschien een psycholoog, zijn er vaak al maanden voorbij gegaan. Soms is dit oké, want klachten kunnen natuurlijk ook opknappen met de tijd. Jij bent echter degene die het beste weet wat goed voor je is. Als jij het gevoel hebt dat het je niet alleen lukt om eruit te komen, dan mag je hierop vertrouwen. Hoe eerder je erbij bent, hoe gemakkelijker klachten namelijk vaak te behandelen zijn.


Vragen om hulp is niet raar, maar ontzettend dapper! Want op deze manier zet je al een stapje in voor jezelf zorgen en zul je hier levenslang baat bij hebben!


281 weergaven0 opmerkingen