• Ruud

3x waarom yoga nut heeft voor iedereen!

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2020

Als ik je nu zou vragen wat het doel van yoga is, wat komt er dan in je op? Denk je aan veel stretchen of aan sterker worden? Zie je het als iets zweverigs of misschien zie je het nut er nog niet echt van in? Hoe je er ook over denkt, yoga heeft heel veel voordelen en in deze blog gaan we je daar meer over uitleggen! Wij doen allebei vaker yoga, omdat het een heerlijke aanvulling is op fitness en het vooral helpt met flexibiliteit en mobiliteit. Daarnaast geeft het rust na een drukke werkdag en kan je dus echt even afschakelen.

Wat is yoga?

Yoga valt niet echt uit te leggen in een zin, want yoga omvat heel veel. Het is ontstaan in India en het woord betekent verbinden in Sanskriet, een oud-Indiase taal.


Het doel van yoga is dan ook het verbinden van lichaam en geest met elkaar. Misschien herken je namelijk wel dat je soms heel erg vanuit je hoofd leeft en dat je niet zo bewust met je lichaam bezig bent.


Het verbinden van lichaam en geest gebeurt in de yoga vooral door de ademhaling, dit is de belangrijkste tool binnen yoga!


1. Ademhaling

Je ademhaling vertelt heel veel over hoe je je voelt en tegelijkertijd kun je dit ook met je ademhaling beïnvloeden.


Wanneer je bijvoorbeeld gestrest bent, zal je ademhaling hoog zitten en heel snel gaan. Wanneer je je ontspannen voelt, zal je ademhaling laag zitten en langzamer gaan.


Yoga helpt je om goed te leren ademhalen, zodat je dit in iedere situatie kunt toepassen. In een yogales leer je namelijk om diep in je buik adem te halen. Dit is een langzame, rustige ademhaling waarmee je zenuwstelsel, lichaam en geest tot rust brengt. Zo kun je wat spanning loslaten.


"Tegenwoordig ervaren we namelijk steeds meer stress en druk en het lijkt wel alsof we dat normaal zijn gaan vinden. Door het hebben van een diepe buikademhaling, kunnen we voor onszelf rust momenten creëren gedurende een (drukke) dag. "

Wanneer onze ademhaling rustig in en uit stroomt, zullen ook onze gedachtes rustig langskomen. Ademhaling en geest zijn verbonden. Hoe rustiger de ademhaling, hoe rustiger de geest.


2. Rust en gedachtes

In een yogales wordt er ook veel aandacht besteed aan meditatie. En een meditatie hoeft niet altijd in kleermakerszit (lotushouding in yogataal). Sterker nodig, meditatie kan op heel veel verschillende manieren, zodat er altijd wel eentje bij je past.


Het gaat er b